În câteva zile, planeta noastră va număra şapte miliarde de locuitori. Unii spun că populaţia este prea numeroasă. Eu spun că suntem o populaţie puternică.

Omenirea a făcut progrese remarcabile în cei 66 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei Naţiunilor Unite. Trăim mai mult. Copiii care supravieţuiesc la naştere sunt mai numeroşi. Din ce în ce mai mulţi dintre noi trăiesc în pace, în state democratice.

Aşa cum am putut vedea pe parcursul acestui an plin de dificultăţi, oamenii din toată lumea luptă pentru drepturile şi libertăţile lor.  Şi totuşi… aceste progrese stau sub ameninţarea crizei economice, a creşterii şomajului, a inegalităţilor sociale şi a schimbărilor climatice.

În lume, prea mulţi oameni trăiesc în teroare. Prea mulţi cred că guvernul lor sau economia globală nu le mai pot satisface aşteptările.

În aceste vremuri tulburi, nu există decât un singur răspuns posibil: să ne unim în vederea unui obiectiv comun. Problemele globale necesită soluţii globale. Ele obligă toate naţiunile să-şi unească eforturile pentru cauza umanităţii.

Aceasta este însăşi misiunea Organizaţiei Naţiunilor Unite: să construim o lume mai bună; să nu lăsăm pe nimeni în urmă; să-i apărăm pe cei mai săraci şi vulnerabili în numele păcii mondiale şi al justiţiei sociale.

În această zi specială, permiteţi-ne să spun clar şi răspicat: niciodată Organizaţia Naţiunilor Unite nu a fost mai necesară. Într-o lume în care legăturile dintre oameni sunt tot mai strânse, avem cu toţii ceva de oferit şi de câştigat dacă lucrăm împreună. Haideţi să unim forţele celor şapte miliarde de oameni în vederea binelui comun.

Ban Ki-moon